FOTO. În București au apărut primele automate cu măști și dezinfectanți. Cât costă?

FOTO. În București au apărut primele automate cu măști și dezinfectanți. Cât costă?
FOTO. În București au apărut primele automate cu măști și dezinfectanți. Care e prețul
Publicat: 19/05/2020, 14:09

În București au apărut primele aparate automate, așa-numitele farmacii mobile, cu măști și dezinfectanți. Totul a pornit de la inițiativa a doi tineri care au găsit o soluție pentru cătețeni, prin amplasarea vandomatelor cu produse medicale. 

Măștile de unică folosință se vând la seturi de câte trei sau de cinci de bucăți, prețul fiind 15 lei, respectiv 25 de lei.

Prețul unui tub de dezinfectant costă între 15 și 60 de lei.

Masca, obligatorie în spațiile închise

În spaţiile publice închise, spaţiile comerciale, mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă, se instituie obligativitatea purtării măştii de protecţie, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne, emis în temeiul Legii 55/2020, conform unei prevederi incluse în Anexa 2 a hotărârii – „Măsuri pentru asigurarea rezilienţei comunităţilor”.

Tot în Anexa 2 se precizează că pentru toate persoanele care vin în România din străinătate se instituie măsura carantinării/izolării la locuinţa/locaţia declarată de cel în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

Excepţie de la această regulă fac mai multe categorii socio-profesionale care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecţie.

Conform unei alte prevederi, persoanele care nu respectă măsurile de carantină/izolare la locuinţă/altă locaţie sunt introduse în carantină instituţionalizată pentru o perioadă de 14 zile şi obligate să suporte contravaloarea cazării şi hrănirii.

În Anexa 3 a hotărârii – „Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc” – se stipulează că sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri în spaţii deschise, inclusiv a celor de tipul drive-in, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise.

Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive pot fi organizate numai în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi ministrului Sănătăţii emis în temeiul Legii 55/2020.

Activităţile culturale se pot derula în condiţiile stabilite prin ordin comun al ministrului Culturii şi ministrului Sănătăţii, iar activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele cu caracter privat, se poate desfăşura potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Afacerilor Interne emis în temeiul Legii 55/2020.

Activităţile recreative şi sportive desfăşurate în aer liber sunt interzise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumeţiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul şi alte activităţi recreative şi sportive desfăşurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi al ministrului Tineretului şi Sportului sau al ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, după caz, în temeiul Legii 55/2020.

Totodată, se interzic evenimentele private în spaţii închise, cu excepţia celor care se desfăşoară cu participarea a cel mult opt persoane şi cu respectarea regulilor de distanţare socială.

În interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

De asemenea, deplasarea în afara localităţii, în starea de alertă, este permisă doar pentru anumite motive, cu completarea unei declaraţii pe propria răspundere. Justificarea deplasării în afara localităţii se poate face şi în baza legitimaţiei de serviciu sau a unei adeverinţe eliberate de angajator, în funcţie de motivul deplasării.

Conform unei alte prevederi, se suspendă consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât şi la terasele din exteriorul acestora. Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

Totodată, se suspendă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi în spaţii închise în următoarele domenii: jocuri de noroc, activităţi de fitness, activităţi în piscine, activităţi de tratament balnear, locuri de joacă şi săli de jocuri. Excepţie fac activităţile de îngrijire personală care se desfăşoară în spaţiile special destinate şi care respectă condiţiile de siguranţă sanitară.

Se menţine măsura suspendării temporare a cursurilor din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ până la finalul anului şcolar/universitar în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi Cercetării şi ministrului Sănătăţii.

Prin hotărâre se permite desfăşurarea, după data de 2 iunie, a unor activităţi de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a), precum şi pentru organizarea examenelor naţionale în condiţiile respectării măsurilor de prevenire stabilite prin ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Motivul pentru care Elena Ceaușescu a fost poreclită „Păsărica”. De ce i se spunea așa
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii
Alegeri Prezidențiale 2024 | Cifrele de la ora 12:00. Județele care au aruncat în aer...
Câte tipuri de AVC există. Cum s-a produs cel care l-a răpus pe Gabriel Cotabiță!...
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Scăpați de cel mai mare coșmar. Soluția fantastică pentru curățarea pereților
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Secțiile de votare din București pentru prezidențiale și referendum 2024: Cum vezi online lista și...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Lisa Gerrard, vocea libertății din Gladiatorul. „Cânt în limbajul inimii, o limbă pe care o...